Erzurum Kışlarının Sıcak Kanlısı “Kızıl Tilki”

0
1874

_KUS3772cDoğunun nadide güzellikte şehirlerinden birisi olan Erzurum’da 1800 rakımda soğuk bir kış günü. Hava sıfırın altında 25-30 arasında gidip geliyor. Böyle bir soğukta insan genel olarak evde sıcak sıcak oturmayı tercih edebilir. Ancak epeydir fotoğraf çekememiş olmanın verdiği rahatsızlıkla içimden kendimi bem beyaz dağların ve ovaların arasına atmak geliyor. Kış mevsiminde güzel manzaralar ve kuş fotoğrafı çekilebilir elbetteki, hatta bazen çok daha güzel fotoğraflar da yakalanabilir ancak içimden bir ses bu yüksek rakımda nispeten daha rahat tilki bulunabilir diyor. Tilki çekmek için en uygun coğrafyalardan birisi burası. Bu düşüncelerle evde daha fazla kalamıyor ve sıkı bir şekilde giyinerek atıyorum kendimi dışarıya. Hedef Erzurum ovası…

_DSC0231

Erzurum Havalimanı yolunun çevresinde kızıl tilkileri görmeyi umuyorum. Zira yoğun kar yağışı nedeniyle dağlardaki kar kalınlığı yükseldiği için tilkiler besin kaynaklarına ulaşmakta zorlanıyor ve daha aşağı rakımlara inmek mecburiyetinde kalıyorlar. Bu nedenle de Erzurum ovasındaki tarlalarda fare avlamak hem daha kolay hem de bazı çiftliklerden tavuk aşırmak ise neredeyse tilki denilince ilk akla gelen şey.

_KUS4462 kopya

Hava limanına doğru giderken çevre yoluna çıkar çıkmaz ilk kızıl tilki ile uzaktan karşılaşıyorum. Hemen ani bir firen ve bir süre göz göze bakışıyoruz. Aslında arabanın camı henüz kapalı olduğu için çokta göz göze sayılmaz 🙂 Camı açar açmaz tilki korkuyor ve kaçıyor. Ben de olmadı deyip eve dönüyorum… dersem yalan olur. Hem yalan olur hemde böyle dönüp giden adamdan fotoğrafçı olmaz :)) Derhal fasülye torbasını arabanın camına yerleştiriyor ve yol boyunca tilkiyi takibe koyuluyorum. Tilki bir taraftan beni kontrol ediyor, bir taraftan da avlanmaya devam ediyor. Uzak mesafeden devam eden yaklaşık 30 dakikalık kovalamaca neticesinde avlanırken bir kaç fotoğrafını uzakta olsa almayı başarıyorum.

_DSC0196c

Bu noktada beni şaşırtan ise sadece 30 dakika gibi bir sürede yaklaşık olarak 8 civarında fareyi miğdesine indirmiş olması. Kainatta yaratılan doğal denge tıkır tıkır işliyor. Tilkiler fareyi karın altında göremeselerde çok hassas olan işitme ve koku duyuları sayesinde farenin kar altındaki seslerini çok uzaktan duyabiliyor ve koklayarak tam olarak yerini tespit edebiliyor. Fareye yaklaşırken çok sessiz olan tilki farenin yerinden emin olduğu anda harika bir zıplayışla kar kütlesinin içerisine balıklama dalıyor. Kafası tamamen kara gömülen tilki ağzıyla fareyi yakaladıktan sonra bir kaç saniyede avını miğdesine indiriyor. Avını parçalamadan bir iki çiğneyip direk olarak yutuyor.

atlama

_KUS4389

Bu ilk tilki arazimde ışık ve mesafe çok iyi kareler almama engel olsa da daha sonra da kızıl tilki fotoğraflamak için Erzurum ovasında dolaştım ve hiç eli boş dönmedim. Bu güzel ve atletik hayvanın çok çok güzel fotoğrafları çekilebilir. Oldukça hareketli, sevimli, ve fotojenik olduğu için süpriz kareler yakalamak her zaman olası. Bazı bireyler çok ürkek olmalarına karşın bazıları daha cesur olabiliyorlar. Sık sık denemek lazım.

_KUS5046 _KUS5107

Özellikle güneşli havalarda iyi fotoğraflar yakalanabilir. Tilkileri genelde en sık geceleri yollarda karşıdan karşıya geçerken görürüz. Bu nedenle de gündüz tilki görmeyi pek beklemeyiz fakat tilkiler özellikle kış aylarında gündüz vakitleride oldukça aktifler. Özellikle akşama doğru günün son beslenmesini yapmak için epey hareketli oluyorlar ve rahatlıkla görülebiliyorlar. Dikkatini karın altındaki fareye vermiş bir tilki gördüğümde daha fazla yaklaşabileceğimi artık öğrendim ve böyle bir durumla karşılaşınca arabam ile yavaş yavaş yaklaşıyorum. Camları önceden açıyor ve yine öncesinde fasulye torbamı yerleştiriyorum. Böylece kameranın arkasına gizlenerek daha az görünüp tehdit unsuru olmaktan biraz daha uzaklaşıyorum.

_KUS5018 _KUS4818

İyi kompoziyonun kurallarından birisi olan konuya göz hizasından bakma kuralı tilkiler içinde geçerli. Elbette farklı anlatımlar için farklı açılardan fotoğraf çekmek gerekecektir ancak genel olarak güzel ve temiz bir fonda tilki fotoğrafı için göz hizasını yakalamak çoğunlukla güzel sonuçlar verecektir. Bunun için yere yakın olmak gerekli. Araçtan inmeye kalkınca genelde tilkiler arkasına bile bakmadan kaçıyorlar 🙂 O nedenle tilkinin gelebileceği bir yere önceden gizlenmek daha iyi sonuç verecektir. Ancak bunu tahmin etmek oldukça zor.

_KUS3799

_KUS5061

_KUS3862

Diğer bir yöntemde araç içerisinde iken tepelik bir noktada tilkiye yaklaşmak olabilir. Bu sayede doğal olarak aracın cam seviyesi tepelik sayesinde tilki ile aynı seviyede olacak ve hatta biraz daha aşağıda kalabilecektir. Bu sayede kadraja gökyüzü yada daha farklı dokular fon olarak dahil edilebilir.

_KUS4548a _KUS4830

Güneş battıktan sonra tilki ile karşılaşılması fotoğraf açısından çok zorlayıcı olmakla beraber farklı denemeler için de bir fırsat sunabilir. Flaş kullanılması genelde pek başarılı sonuçlar vermez çünkü tilkilerin gözleri fener gibi parlayacaktır. Bu nedenle iso yu arttırmak en iyi sonuçtur. Ayrıca titremeyi en aza indirmek için fasülye torbasının yanı sıra tripotta kullanılabilir.

_KUS5240

_KUS3907

_KUS5236 _KUS4606

Kış aylarında Erzurum’a yolunuz düşerse Erzincan-Kars karayolunun Erzurum Havalimanına yakın kesimlerine bir göz atın derim. Kemirgenler ile beslenmesi sayesinde popilasyonu dengede tutarak bizim için faydalı olan bu sıcak kanlı ve sevimli hayvanı fotoğraflamak isteyebilirsiniz. Bol fotoğraflı günler…

_ALI1726

_KUS455

_KUS3893

1 YORUM

  1. Ali Bey öncelikle iyi akşamlar dilerim.Tilki fotoğraflarınız inanılmaz güzel elinize sağlık.Bir teknik konuda yardımınızı isteyecektim.Şu anda kullandığım lens 150-500mm Sigma,ve memnun değilim açıkçası.2750 tl gibi bir paraya aldım.Şu anda bir arkadaşımda Nikon 300mm f.2.8 AFS ve 1.7 TC var oda nikon marka.Benim lensimi ona vereceğim ve üzerine para vereceğim.korkum şu ki bu lens kaç yıl önce çıktı?Kaç yıl önce çıktığının önemi var mı?Bana yardımcı olursanız sevinirim,birkere daha alsat yaparak hem zarar ederim hemde sevdiğim hobimi sekteye uğratmam.Şimdiden teşekkür ederim selamlar

    • Sadık bey teşekkürler. Af-s modeli ise en kötüsü VR1 dir. Dolayısı ile çok harika bir lenstir. Zannediyorum VR olmayan modeli de var. Ancak AF-S olan tüm Nikon 300mm f2.8 lensler çok kaliteli ve keskindir. Severek kullanacağınızı düşünüyorum.

      Sevgiyle, esen kalın.

    • Çok teşekkürler sevgili Serhat. Kaya Kartalını niye esirgiyorsun bizden 🙂 Cep telefonundan çekilen hali bile heyecan verici…

      Sevgiyle…

    • :)) Çitayı yükselttiniz Ömer bey, kurda kuşa yem olmadan Kurt fotoğrafı nasıl çekeceğiz bilemiyorum…

      Teşekkür ediyorum ilginiz için. Esen kalın.

  2. Merhaba Ali bey,
    Kadrajıyla, renkleriyle, ışığıyla ve aksiyonuyla gördüğüm en güzel Kızıl tilki fotoğrafları, yazınız da bir o kadar bilgi ve tecrübe dolu, emeğinize sağlık, selamlar, sevgiler.

  3. Great photos … I was just wondering what red fox subspecies is that?? cause the look different than the ones I saw in Kars and Ankara which are different from each other.

    • Thank you very much. Scientific genus Vulpes vulpes. Sand fox, dwarf fox, pale fox and Bengal fox, and so on. kind of like the same breed is classified in the category. I do not know very well, but all the same species of foxes in Turkey. Red fox / vulpes vulpes… Thanks again for your interest.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here