MTF Nedir ? Nasıl Okunur ?

0
5084

MTF Nedir ?

Bir lens almaya karar verirken sıkça karşımıza çıkan bir grafik görürüz. Bu grafiğe MTF grafiği denilmektedir ve grafik tüm değişkenlerden uzak bir ortamda lensi üreten firmanın bizzat kendisi tarafından yapılan bir testtir. MTF grafikleri lenslerin optik performanslarını kişisel görüşler, fotoğraf makinelerinin özellikleri, yazılım veya diğer faktörler gibi subjektif değerlere göre değil teorik eşitliklere göre hesapladığı için son derece tercih edilen bir yöntemdir.

Peki, MTF nedir? MTF; Modular Transfer Formula’nın kısaltmasıdır başka bir ifadeyle bir objektifin optik performans potansiyelinin ölçüsüdür ve lenslerin çözünürlük ve kontrast değerlerini gösterir.

 

MTF Grafiği Nasıl Okunur?

Grafikteki y ekseni (dikey eksen) lensin ışık geçirgenliğini gösterir. Buradaki maksimum değer “1.0″ dır. Bu değer %100 ışık geçirgenliğini ifade eder. Fakat cam %100 şeffaf olmadığı için buradaki %100 geçirgenlik değeri de hiçbir zaman 1.0 olmaz. Ama 1.0 değerine en yakın değerler doğal olarak en iyi sonucu göstermektedir.

 

x ekseni (yatay eksen) ise görüntünün merkezden kenarlara doğru olan mesafesini gösterir. Yani en alt sol köşedeki “0 (sıfır)” lensin merkezini temsil eder ve alt eksen boyunca uzanan numaralar görüntünün kenarlardan uzaklığını milimetreler halinde ifade eder.

 

Ayrıca lensin keskinlik ve karşıtlık (kontrast) kalitesini ölçebilmek için özel bir kart kullanılır ki burada iki ayrı çizgi düzeni vardır. Bu çizgi düzeneklerinin her ikisi de köşegene dik ve paralel olmak üzere yine iki ayrı düzendedir. Birincisi kalın çizgilerden oluşur ve 1mm alan içerisinde köşegene dik ve paralel olmak üzere 10 adet çizgi içerir. Bu çizgiler lensin kontrast gücünü ölçmede kullanılır. İkincisi ise ince çizgilerden oluşur ve 1mm alan içerisinde köşegene dik ve paralel olmak üzere 30 adet çizgi bulunur. Bu çizgiler ise lensin keskinliği ölçmede kullanılır.

 

Tam kare algılayıcı (Full Frame) yani 35mm film boyutundaki algılayıcıların boyutu 24 x 36mm’dir, bu da algılayıcının yaklaşık 44mm’lik bir köşegene sahip olması demektir. MTF grafiğinde yatay düzlemde değerler 0 (sıfır) dan başlar ve 22 de biter. 0 (sıfır) noktası lensin merkezini temsil ettiğinden en uç değer 44/2 den 22mm’dir. Merkez noktası yani 0 (sıfır) noktası genel olarak en keskin noktadır. Köşelere gittikçe optik başarım düşer ve grafikte eğri, düşey eksende 1.0 den aşağıya doğru iner. Bu grafiklerde rahatlıkla görülebilir.

mtf 2a

Yukarıdaki şekilde buraya kadar yazdıklarımızı ayrıntılı olarak görebilirsiniz.

Tam da burada vurgulamam gereken bir noktada şudur ki; Şekilde de görüldüğü gibi APS-C sensörlerin (kroplu sensörler) köşegen uzunluğu 44mm değil, yaklaşık olarak 28mm olduğundan 28/2=14mm gibi maximum bir değere ulaşırız. Yani croplu bir gövde kullanıyorsak bu gövdede kullanacağımız lens için grafikteki yatay eksende 15mm değerinden sonrasına bakmanın bir anlamı yoktur. Çünkü sensör 14mm de sona ermektedir. Grafiklerde görüleceği üzere genel olarak lenslerin 15mm değerinden sonra grafik değerleri çok daha hızlı düşmektedir.

Şimdi de en sık kullanılan lenslerin kendi üreticilerinin MTF grafiklerine bir göz atıp nasıl okunacağını değerlendirelim.

 

Nikon AF-S 50mm f/1.4 G

Nik 50mm

 

  • Mavi düz çizgi: En açık diyaframda köşegene paralel çizgilerden hesaplanan keskinlik değerleri
  • Mavi kesikli çizgi: En açık diyaframda köşegene dikey  çizgilerden hesaplanan keskinlik değerleri
  • Kırmızı düz çizgi: En açık diyaframda köşegene paralel çizgilerden hesaplanan kontrast değerleri
  • Kırmızı kesikli çizgi: En açık diyaframda köşegene dikey çizgilerden hesaplanan kontrast değerleri

 

Canon EF 50mm f/1.4 USM

 

Canon 50mm

 

  • Siyah, kalın, düz eğri: En açık diyaframda  köşegene paralel çizgilerden hesaplanan kontrast değerleri
  • Siyah, kalın, kesikli eğri: En açık diyaframda  köşegene dikey çizgilerden hesaplanan kontrast değerleri
  • Siyah, ince, düz eğri: En açık diyaframda  köşegene paralel çizgilerden hesaplanan keskinlik değerleri
  • Siyah, ince, kesikli eğri: En açık diyaframda köşegene dikey çizgilerden hesaplanan keskinlik değerleri
  • Mavi, kalın, düz eğri: f/8’de köşegene paralel çizgilerden hesaplanan kontrast değerleri
  • Mavi, kalın, kesikli eğri: f/8’de köşegene dikey çizgilerden hesaplanan kontrast değerleri
  • Mavi, ince, düz eğri: f/8’de köşegene paralel çizgilerden hesaplanan keskinlik değerleri
  • Mavi, ince, kesikli eğri: f/8’de köşegene dikey çizgilerden hesaplanan keskinlik değerleri

 

Sigma 50mm f/1.4 DG EX HSM

Sigma 50mm

 

  • Yeşil düz çizgi: En açık diyaframda köşegene paralel çizgilerden hesaplanan keskinlik değerleri
  • Yeşil kesikli çizgi: En açık diyaframda köşegene dikey çizgilerden hesaplanan keskinlik değerleri
  • Kırmızı düz çizgi: En açık diyaframda köşegene paralel çizgilerden hesaplanan kontrast değerleri
  • Kırmızı kesikli çizgi: En açık diyaframda köşegene dikey çizgilerden hesaplanan kontrast değerleri

 

MTF Grafiği İle Bokeh Etkisini Anlamak

Lensler fotoğrafın net olan kısmın dışında kalan alanda bir bulanıklık etkisi (bokeh) oluştururlar. Bu etki ne kadar yumuşak ve estetik olursa fotoğraflarınız o kadar güzel görünür. Bokeh etkisini de MTF kartlarından anlamamız mümkündür. Kesik çizgiler ile düz çizgilerin grafikteki eğrilerinin bir birine yakın olması lensin daha güzel bokeh oluşturması anlamına gelmektedir.

 

Son olarak bir uyarıda bulunmak istiyorum; MTF grafikleri değişkenlerden tamamen bağımsız olarak yapılan teorik bir testtir. Bu nedenle bir objektifin gerçek gücünü ölçmede ve farklı lensleri kıyaslamada kullanılabilir. Diğer taraftan fotoğraf kalitesini lensin takılı olduğu gövdenin kalitesi, ışık koşulları, hava durumu ve hatta konunun kendisi bile etkilemektedir. Bu nedenle MTF grafiği başarılı olan lenslerin kullanıcı görüşlerini de okuyarak; sağlamlığı, AF hızı, kullanım rahatlığı vs. gibi özellikleri hakkında da bilgi sahibi olmak doğru ürünü almak adına faydalı olacaktır.

1 YORUM

  1. […] MTF grafiğinde de görüldüğü gibi lens bir çok noktada başarılı kontrast sunarken keskinlik noktasında özellikle tele kısımda daha keskin. Ancak bir çok test sitesinde 500mm den sonra keskinliğin azaldığından bahsediliyor. Kendi test çalışmamda bu farkı çok görmedim. Özellikle konunun yakın olduğu durumlarda 600mm de sorun yok. Keskinliği makul. Elbetteki bu lens 300mm f/2.8, 500mm f/4 gibi lenslere göre çok keskin bir lens değil, olması da beklenmemeli. Arada ciddi fiyat farkı var. Ayrıca zoom lens olması nedeniyle 13 gurupta 20 optik elemanın ışık geçirgenliğini olumsuz etkilediği de unutulmamalı. MTF grafiğinin nasıl okunduğunu hatırlamak isteyenler buraya tıklayabilir. […]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here