Erzincan ve Ekşisu Sazlığı

0
3091

D12 50X70

Erzincan, doğunun hatta Türkiye’nin şehirleşme olarak örnek alınabilecek nadir illerinden birisi. Zira 1939 yılındaki büyük depremden dolayı şehir yerle bir olduğu için demiryolunun üst kısmında yeniden bir şehir inşa edilmiş. Sıfırdan yapılan bu küçük ama sevimli şehirde binalar en fazla dört katlı olmasının yanında sokaklar ve caddeler bir birini dik olarak kesecek biçimde dümdüz ve hiç çıkmaz sokağı olmayan bir yapıda. Şehirde binaların alçak olması sayesinde Erzincan’ın etrafını çevreleyen harika dağları başınızı kaldırdığınız anda görebiliyorsunuz. Ben kendi adıma dağları bu şehirde sevdim diyebilirim.

DSC_4270
Ergan Dağı

DSC_4271 B6 50x70

Dağlardan bahsetmişken Erzincan’ın doğası hakkında söylenecek çok şeyin olduğunu bilmenizi isterim. Bu yazıda bitirmek te mümkün değil. Erzincan, dağların arasında neredeyse tamamen düz olan bir vadide kurulmuş. Bu vadi dağların konumu nedeniyle sürekli olarak yumuşak bir hava akımına ve çevre illere göre daha ılık bir iklime sahip bulunuyor. İklimi çok net olan bir şehir diyebilirim Erzincan için. Neden mi? Çünkü; her gün ikindi vakitlerinde şehirde bir rüzgar olur. İlkbahar da kırk ikindi yağmurları denilen yağmurlar burada tam kırk gün sürer. Kar yağışlarının yağma aralıkları bile neredeyse bellidir. Kışın kar yağışının hemen arkasından güneş çıkar ve harika bir hava olur. Yazında enteresan bir şekilde nemli ve sıcak bir hava hakim olur şehirde. – Evliya Çelebi’nin seyahatnamesi gibi oldu ama idare edin artık 🙂 –

DSC_9639
Erzincan Barajı

K13 30X40

Erzincan’ı kuzeyde Keşiş Dağları (3.549m), güneyde Munzur Dağları (3.449m) çevrelemektedir. Bu dağlar doğal yaşam için bir çok canlıyı kucağında saklamaktadır. Munzur dağının eteklerinde bulunan Girlevik Şelalesi Türkiye’nin en büyük şelalelerinden birisi. Şelale dağlardan gelen suları üç ayrı katta, üç ayrı şelale gibi aşağı indirmektedir. Ancak uzaktan bakınca bu güzelliği tam olarak görmek mümkün olabilmektedir. Şelale hafta sonları piknik yapmak ve sitres atmak için bire bir.

D14 50X70
Girlevik Şelalesi
K4 50X70
Girlevik Şelalesi kışın donuyor

Yamaç paraşütçülerinin uğrak yerlerinden birisi olan bu dağlar yarışmalara da ev sahipliği yapmaktadır. Ben de çılgınlık yapıp bir kaç defa yamaç paraşütü ile atlamıştım. Havada sadece rüzgarın sesini duyarak süzülmenin bam başka bir keyif olduğunu söylemeliyim.

DSC_5107
Ben, yamaç paraşütü ile atlarken
DSC_5108
Ve uçuyorum 🙂

Erzincan’da doğa sporları çok seviliyor. Doğal yapısı sayesinde bir çok sporu yapmakta mümkün zaten. Rafting, su kayağı, dağcılık, traking ve tırmanış sporları Erzincan’da oldukça popüler. Bu arada Rafting de yaptığımı söylemeden geçemeyeceğim 🙂 Geçmişi eskilere dayanan tarihi sporumuz cirit’te yine Erzincan’da yapılan sporlardan birisi.

DSC_2608
Rafting sonunda su keyfi

DSC_2441 DSC_0118 image

Erzincan barışın, kardeşliğin ve huzurun hüküm sürdüğü bir şehir. Türkiye’de mimari olarak eşine rastlamanın mümkün olmadığı Terzibaba Camii gibi bir cami ile oldukça mütevazi bir yapıda olan Erzincan Cem Evi şehrin manevi dinamikleri olarak bu kardeşliği pekiştirir birer önemli sembol olarak ibadete açık bulunuyor.

DSC_0061
Terzibaba Camii

DSC_1967             DSC_1982

20032008020
Cem Evinde Semah

Erzincan’dan Erzurum istikametine doğru giderken yolun sol tarafında yani kuzey yönde çok önemli sulak alanlardan birisi olan Ekşisu Sazlığı bulunmaktadır. Bu sazlık bir çok kuş türüne ev sahipliği yapmanın yanı başında sodalı su kaynağını da bağrından fışkırtarak şehrin ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Sazlığın bir kısmı mesire alanı olarak ayrılmış olup burada piknik yaparken çeşmelerden devamlı akan sodalı suyu doyasıya içmek mümkün.

_DSC0029
Ekşisu
DSC_3357
Ekşisu Kaynak Çıkışı
Ali Şenel ekşisu-2
Ekşisu
Ali Şenel-Ekşisu-5
Ekşisu ve Munzur Dağları
IslBG
Ekşisu

Ekşisu sazlığında bir çok kuş türünü görmenin mümkün olduğunu söylemiştim. Burada nesli tehlike altında olan Turna başta olmak üzere; küçük ak balıkçıl, gri balıkçıl, alaca balıkçıl, pasbaş patka, angıt, küçük balaban, uzun bacak, yalı çapkını gibi bir çok kuş türünü gözlemlemek mümkün. Turnalar her yıl buraya gelmekte ve burada üremektedir. 2005 yılında 8 birey telli turnayı gördüğüm Ekşisu’da 2008 yılında 12 birey olarak gözlemlemiştim. Elbetteki bu benim kısıtlı bir gözlemim ve sadece sazlık kısmın arkasındaki çayırlık alandaki tespitim. Umarım daha fazla sayıdadırlar ve yine umarım bu zamana kadar da sayıları artmıştır.

_ALI0440 _KUS7839 _KUS8823 _KUS9800

Erzincan ile ilgili söylenecek daha çok şey olmasına karşın yazıyı uzatmamak ve tadında bırakmak için burada bitiriyorum. Saygılarımla…

kemaliye
Kemaliye
IslBG
Erzincan semalarında yıldızlar
DSC_9779
Donmuş halde Erzincan Barajı
K11 50X70
Fırat nehrinin bir kolu, Karasu
DSC_7051
Karasu’da bir balıkçı
B3 30X40
Erzincan’da kış
DSC_6369
Erzincan Gece
B11 30X40
Gelengi
DSC_4215
Urartulardan kalma Altın Tepe

1 YORUM

  1. Terzibaba Camii nin fotoğrafları şimdiye kadar gördüklerimin en iyisi. Methini çok duymuştum ama google aramadaki fotoğrafları beni pek etkilememişti. Dağlar, kuşlar ve cami karesi nefis, iç mekan da öyle. “Erzincanda Kış” kareni daha önce de görüp kıskanmıştım. Altıntepe karesinde ışık çook güzel. Satırlarındaki bilgiler keyifle okunuyor. Bence daha fazla yazmaktan çekinmemelisin. Emeklerine sağlık.

    Rafting de suya düşmüşsün sanırım 🙂 Yamaç paraşütü yaparken haber ver Serkan ile gelip uçarını çekelim :))

    • Ömer bey vakit ayırıp dikkatli bir şekilde yazıyı okuduğunuz anlaşılıyor. Bu beni çok mutlu etti. Samimi yorumlarınız ve beğeniniz içinde ayrıca teşekkür ediyorum. Eksik olmayın. Aslında yazılacak çok şey var, yazmaya başlayınca çok yazıyorum o yüzden de sıkarım endişesiyle firene basıyorum. Önerinizi dikkate alacağım.

      Raftingin sonunda suya atlamak adettenmiş, tabi suyun ne kadar soğuk olduğu atlayınca anlaşılıyor :))
      Uçar fotoğrafı teklifi aslında çok cazip, hiç uçar fotoğrafım yok 🙂

      Sağlıcakla kalın. Sevgiler…

  2. Zevkle okuduğumuz ve izlediğimiz bir yazı daha olmuş….tebrikler…özellikle bazı kareleri çok büyük bir keyifle ve kıskanarak izledim…hangi kareler olduğunu yarışmalar öncesi söyleyeceğim…. Yoksa birisi bir strateji geliştirebilir:))
    sevgilerimle…

  3. Sadece fotoğraflar bile kendi başına hepsi birer hikaye gibi başarılı ve kendini izleyene anlatırken, eşlik eden metinleriyle başlıbaşına bir keyifli yazı okudum, kaleminize ve emeğinize sağlık. Ayrıca Erzincan’ı daha farklı hayal ediyordum, gerçekten güzelmiş ve çok iyi aktarımlarla ve tanımlamalarla düşündüğümden daha farklı ve güzel bir Erzincan izledim. Ayrıca yüreğimden gelen sesi hemen seslendireyim, Allah c.c.’ın bu sanatına Erzincan doğası özelinde bir kere daha hayran oldum.
    Çok güzel, çok çok tebrik ederim.

    • Süleyman bey bu güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim. İlginiz ve ziyaretiniz mutlu etti.
      Erzincan çok güzel bir şehir. Orada bulunduğum süre içerisinde elimden geldiğince gezip dolaştım. Şimdi iyikide öyle yapmışım diyorum. Başka bir yerde istediğiniz bir çok şeye ve doğaya bu kadar kolay ve hızlı ulaşmanız galiba çok zor. Erzincan çok bilinmiyor ama uzun yıllar hiç sıkılmadan yaşanabilecek bir şehir. Hatta huzur adına tam bir emekli şehri 🙂

      Sağlıcakla kalın. Selamlar…

  4. beğenerek okudum … ne güzel anlatmışsınız , çalışmalarınız da ayrı güzel , daha çok yazı ve fotograf bekliyoruz .. iyi çalışmalar dilerim

  5. Ali bey, yazılarınızı ve eşlik eden fotoğraflarınızı keyifle izliyorum…Bu yazınızdan da çok şey öğrendim, elinize sağlık…

  6. Muhteşem fotoğraflarla bezenmiş güzel bir tanıtım yazısı olmuş, ellerine sağlık…(“Erzincan’da kış” favorim)

  7. ERZINCAN DA 2 SENE KALDIM.ANNEM ERZINCAN LI BİR ÇOK YERİ GEZDİM.BU ALTIN TEPE Yİ YAKINDAN GÖRDÜM.URARTILARDAN KALMIŞ NİÇİN ALTIN TEPE DENİYOR?BENCE ARAŞTIRIKMALI VE KAZI YAPILMALI.!

    • Kazı çalışması Atatürk Üniversitesi tarafından yapılıyor. 10 yıl sürecek deniyordu… Umarım kayde değer şeyler bulunur. Ilginiz için çok teşekkür ederim Figen hanım.

  8. Merhaba, bu harika kareleri sosyal ağlarda paylaşmamız mümkün müdür? İsminizi vererek tabi ki.
    O kadar başarılı çekimler ki bunları paylaşmayı çok isterdim açıkçası.

    • Çok teşekkür ederim Giray bey. Erzincan, ovada mı yoksa geniş bir vadide mi? Aslında vadi ovaya açılıyor ve Erzincan ovada ? Düzelteyim. Çok teşekkürler…

  9. aLİ ŞŞENEL BEY ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM İLİMİZİN TANITIMINDAN DOLAYI ANCAK KERTAH KAVUNU VE PATENTLİ ÜZÜMÜNDEN BAHSETMEMİSSİN BİR DAHAKİ SEFERE ONLARIDA EKLE BİR VİDEO OLSAYDI ÇOK DAHA GÜZEL OLURDU HERŞEYE RAĞMEN EMĞİNE TEŞEKKÜR EDERİM.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here